szczesna.pl

Blog ogólnotematyczny

grill gazowy czy węglowy
Dom i Ogród Lifestyle

Jaki wybrać grill gazowy czy węglowy?

Gdy nadchodzi sezon letni na działkach rekreacyjnych oraz na wielu prywatnych posesjach rozpoczyna się grillowanie. Aby potrawy były aromatyczne oraz dobrze smakowały muszą być przyrządzone na dobrym grillu. Jaki wybrać grill gazowy czy węglowy?

Gazowy czy węglowy – który grill jest lepszy?

Obecnie wybór grillów jest na rynku bogaty. Każdy klient zainteresowany zakupem ma do wyboru sprzęt do grillowania o różnej wielkości. Różni się on pomiędzy sobą nie tylko zróżnicowaną ceną, lecz także rodzajem paliwa oraz szybkością grillowania.

Dziś w sprzedaży znajdują się różnorodne grill gazowe, elektryczne oraz węglowe. Jaki zatem wybrać, aby grillowanie było komfortowe i przyjemne, a przyrządzone potrawy dobrze smakowały?

To, jaki grill wybierzemy, powinno być zawsze zależne od kilka istotnych czynników. Przed wyborem warto zawsze zastanowić się czy planujemy grillować często czy tylko okazyjnie.

Na pierwszy rzut oka może się nam wydawać, że grille węglowe są znacznie tańsze od gazowych, niemniej patrząc z perspektywy czasu wcale tak nie jest. Otóż w sytuacji, kiedy w sezonie zamierzamy często grillować, to zakup grilla węglowego wcale nie jest opłacalny. Do grillowania takim sprzętem potrzebny jest bowiem węgiel, który to jest znacznie droższym paliwem niż gaz. Co prawda za grill węglowy zapłacimy nieco mniej, ale później musimy ponosić większe koszty związane z zakupem węgla. Zatem jeśli lubimy często grillować, to znacznie korzystniejszym rozwiązaniem jest zakup grilla gazowego, którego eksploatacja będzie znacznie bardziej ekonomiczna. A jeśli zamierzamy grillować tylko sporadycznie, to wówczas warto rozważyć zakup grilla na węgiel drzewny.

Grillowanie na grillu gazowym i węglowym

Dla wielu osób grillowanie jest bardzo ważnym rytuałem i oddają się one mu z ogromną przyjemnością. Jeśli na smażenie potraw lubimy poświęcić dużo czasu, to
wówczas trafionym wyborem jest grill węglowy. Na takim sprzęcie mięso oraz wędliny grillują się bardzo powoli i równomiernie. Z kolei na grillu gazowym przyrządzane potrawy są poddawane działaniu bardzo wysokiej temperatury i grillują się bardzo szybko.

Za zakupem sprzętu gazowego przemawia także wygoda. Otóż grill gazowy można uruchomić w kilka sekund, natomiast w przypadku grilla węglowego trzeba poświecić sporo czasu na rozpalenie węgla. Oprócz węgla potrzebna jest jeszcze specjalna podpałka lub płyn palny.

Niezwykle istotną kwestią jest także smak oraz zapach grillowanych potraw. Wielu smakoszy uważa, że tylko i wyłącznie na grillu węglowym można przygotować bardzo smaczne oraz aromatyczne dania. Mięsa oraz wędliny przesycone wonnym dymem rozpływają się w ustach i zawsze smakują w wyjątkowy sposób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *