szczesna.pl

Blog ogólnotematyczny

zapaska kelnerska
Lifestyle

Jak wygląda zapaska kelnerska?

Zapaska kelnerska ma podobne zastosowanie do fartucha kuchennego, jednak różni się od niego. W tym artykule przeczytasz czym kierować się przy wyborze zapaski dla kelnerów.

Różnice między zapaską a fartuchem

Zapaska, jak sama nazwa wskazuje, wiązana jest w pasie. Nie posiada górnej części. W pewnym sensie jest krótkim fartuchem. Jednak ze względu na mniejszą ilość materiału jej noszenie jest wygodniejsze dla kelnerów. Zapaski kelnerskie można spotkać w wielu kolorach, zależnie od kolorystyki stosowanej w restauracji. Zapaski posiadają też kieszenie oraz często mają naszyte logo restauracji.

Jakie funkcje spełnia zapaska?

Zapaska dla kelnera pozwala chronić jego ubranie przed zabrudzeniem. Kelnerzy, serwując jedzenie, nie są narażeni na poplamienie w tak dużym stopniu, jak kucharze, jednak w razie zabrudzenia, które zawsze może się zdarzyć, zapaska pozwala ochronić resztę odzieży przed nieestetycznymi plamami, dodatkowo łatwo można ją zmienić i uprać. Na zapasce w ciemnym kolorze plamy nie są aż tak widoczne, dzięki czemu nie rzucają się w oczy gościom, zanim kelner zdąży wymienić ubranie na czyste. Estetyczna i schludna obsługa to podstawa każdej restauracji. Inną funkcją zapasek jest ujednolicenie wyglądu pracowników. Spójny wygląd kelnerów pozwala łatwo odróżnić ich od gości oraz nadaje elegancji restauracji. Zapaska może też mieć umieszczone niewielkie logo restauracji, co stanowi nienachalną reklamę. Oczywiście zapaska musi być wygodna dla kelnerów — powinna posiadać odpowiedni krój, kieszeń i przyjemny w noszeniu materiał.

Jak wybrać dobrą zapaskę?

Dobrej jakości zapaska kelnerska wykonana jest z materiału wysokiej jakości, z którego łatwo schodzą zabrudzenia, odpornego na zabrudzenia, zagniecenia, wysoką temperaturę. Materiał musi mieć trwały kolor, który mimo prania nie będzie się spierał ani odbarwiał. Idealna będzie bawełna z domieszką poliestru lub poliester. Zapaska musi być dopasowana do wzrostu i sylwetki kelnera, tak aby nie krępowała jego ruchów i nie przeszkadzała w pracy. Musi posiadać kieszeń, w której kelner będzie mógł schować długopis i notes na zamówienia. Sznurki powinny być solidnie wykonane i nie za długie, tak aby można je było wygodnie zawiązać. Oczywiście warto zadbać o spójną identyfikację wizualną lokalu, również poprzez dobór stroju obsługi do stylu restauracji. Odpowiednie logo i kolory zapasek będą świetnie współgrać z wystrojem wnętrza restauracji. Okrycie zatem powinno być wykonane z materiału najwyższej jakości, spełniającego wymogi zarówno estetyczne, jak i praktyczne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.